Opublikowany przez: Monika C. 2020-05-18 12:25:17
Autor zdjęcia/źródło: Obraz Karolina Grabowska z Pixabay
Szklane kluski, to nic innego jak dobrze znane kluski śląskie. U niektórych różnią się jedynie kształtem - podłużnym - przypominającym... rybki. Robi się je z tych samych składników. Mają delikatny smak – ich głównym składnikiem są ziemniaki i doskonale komponują z mięsem w sosie, np. zrazami i gulaszem. Jako dodatek do dania ze szklanymi kluskami sprawdzają się surówki z kapusty i z marchewki. Do zrobienia szklanych klusek najlepsze są ziemniaki z poprzedniego dnia, także odpowiednio modyfikując proporcje możesz gotować zgodnie w trendem “zero waste”.
Składniki:
1kg ziemniaków - najlepiej ugotowanych dzień wcześniej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
Sól
Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj ziemniaki.
Odcedzone ziemniaki utłucz i wyłóż na blat/stolnicę i zostaw do ostudzenia.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i sól (zacznij od dodania takiej ilości mąki, która odpowiada ¼ ilości ziemniaków).
Szybko zagnieć ciasto (stopniowo dodając mąkę) i formuj kluseczki.
Gotuj w osolonym wrzątku – 3-4 minuty od wypłynięcia.
Jeśli nie masz mięsa, podaj szklane kluski polane smażoną cebulką, z surówką. Też będzie pysznie!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2020.05.18 18:36
Akurat dziś je robię To jedno z naszych ulubionych dań. Kluski lubimy i z mięskiem a także na słodko. Podane na przykład z truskawkami i śmietaną lub jogurtem. Pycha!
Stokrotka 2020.05.18 18:36
Akurat dziś je robię To jedno z naszych ulubionych dań. Kluski lubimy i z mięskiem a także na słodko. Podane na przykład z truskawkami i śmietaną lub jogurtem. Pycha!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.